Heeft u zich voorbereid op de gevolgen van het overvolle elektriciteitsnet?

20 november 2023 Tienmorgen Advies Edwin Boerman

Vanwege het overvolle elektriciteitsnet (netcongestie) dreigen er voor organisaties boetes, gedwongen vermindering van elektriciteitsverbruik (op bepaalde momenten van de dag) en zelfs afsluiting. Hoe heeft u zich voorbereid als teruglevering niet meer mag en/of afname beperkt is?

We hoeven maar het nieuws te bekijken of het thema netcongestie komt naar boven. De verduurzaming en daarmee de verhoging van het elektriciteitsverbruik en opwekking van elektriciteit is in volle gang. Natuurlijk is dit een goede ontwikkeling. De keerzijde van de medaille is echter dat het elektriciteitsnet steeds voller raakt. Een uitbreiding van de capaciteit van uw aansluiting word steeds moeilijker. Terugleveren is niet meer vanzelfsprekend. Omdat ook dit niet meer afdoende is, onderzoekt het demissionaire kabinet de mogelijkheden van afschakelen van apparatuur op bepaalde momenten van de dag. We moeten hierdoor anders omgaan met ons elektriciteitsverbruik.

Uw onderneming moet met deze uitdagingen aan de slag. Natuurlijk kunt u denken dat dit uw deur wel voorbij gaat. Maar u zal niet het eerste bedrijf zijn dat, na bijvoorbeeld het plaatsen van laadpalen of zonnepanelen, geconfronteerd wordt met brieven van de netbeheerder waarin gedreigd wordt met boetes en afsluiting.

Een volledige oplossing is er in geen enkele situatie. We moeten omgaan met een overvol elektriciteitsnet. In de markt worden inmiddels veel producten aangeboden die bijvoorbeeld de omvormers van zonnepanelen terugregelen bij dreigende teruglevering of laadpalen terugregelen bij  te grote afname. Al deze producten werken afzonderlijk prima. Als u echter een zelfregelende warmtepomp, laadpaal, omvormer en dergelijke wil combineren, is de uitdaging compleet. De verschillende fabricaten communiceren niet met elkaar waardoor de gehele regeling niet meer werkt. Vanuit diverse hoeken wordt daarom inmiddels aangedrongen op één open communicatiestandaard. Zover is het echter nog lang niet.

Tienmorgen Advies B.V. heeft met TiMoPlus een systeem dat inspeelt op de huidige situatie. Het systeem is vrij programmeerbaar. We kunnen TiMoPlus daardoor aanpassen aan de “taal” van de diverse fabricaten. We meten continu uw afname en eventuele teruglevering en sturen de verschillende onderdelen in de door u gewenste volgorde aan. Met TiMoPlus gebruikt u uw aansluiting effectiever en worden boetes en afsluiting voorkomen.

Over VSO

Wij willen win-win situaties creëren voor ondernemers in Sliedrecht.
Dit doen we door het stellen van gezamenlijke doelen, krachten te bundelen en kennis te delen.
De VSO is aangesloten bij: