Circulariteit bij mobile devices

1 april 2019 Repair IT Now Mikail Yilmaz

Een blik achter de schermen

‘Het kan anders’ Dat is de overtuiging van Mikail Yilmaz. Met zijn bedrijf Repair IT Now herstelt hij smartphones, tablets en laptops. “De voorraad grondstoffen op deze aarde is eindig.”

Yilmaz is de in de bang van circulariteit. “Het lineaire denken kan niet meer. In de plaats van energie en grondstoffen te blijven onttrekken, moet je nadenken hoe je zaken kunt recyclen en hergebruiken.” De geboren en getogen Sliedrechter beziet zijn eigen onderneming ook in dat licht. Niet dat het ooit zo begonnen is. Technisch handig, repareerde hij vroeger zijn eigen computers en mobiele telefoons. Daar kwamen die van familie en vrienden bij en voordat hij het goed en wel door had, was hij ‘in business, . In eerste instantie nog naast zijn baan bij Albeka, maar al snel werd dat full time. Inmiddels heeft Repair IT Now tien medewerkers en een eigen kantoor op het Stationspark in Sliedrecht.

Snelheid

Vanuit heel Nederland krijgt Repair IT Now ‘mobile devices’ opgestuurd. Wie zich aan de balie meldt, kan doorgaans binnen een half uur met een gerepareerd toestel op pad. “Snel is belangrijk. Mensen kunnen tegenwoordig nog maar moeilijk zonder hun smartphone. Vandaar dat ik het bedrijf ook zo genoemd heb.” En dat slaat aan. Gemiddeld worden er zo’n twintig reparaties per dag uitgevoerd; zes dagen per week. Ook werkt Repair IT Now voor een aantal organisaties waar het alle reparaties en updates aan de zakelijke mobiele telefoons en tablets uitvoert, zoals Park Mobile, afvalverwerker HVC, Aspect ICT en ASVZ.

Grote verzekeraar

Op termijn wil Yilmaz doorgroeien naar zo’n twintig medewerkers. “Dat moet te doen zijn, zeker als samenwerkingen met een grote verzekeraar doorgaat, waar ik nu mee bezig ben.” Hij wil overigens niet zeggen dat er dan nog meer Repair IT Now-vestigingen bij gaan komen. ” Het is belangrijk om heel flexibel te kunnen opereren. Extra panden betekent meer vaste kosten. Dat is niet handig. Vrijwel al onze handel gaat online en via koeriers en pakketpost. Dat werkt efficiënt en super snel.”

Solderen

Het kantoor in Sliedrecht is uitgerust om alle reparaties in huis af te kunnen handelen. Veelal gaat dat om schermpjes die vervangen moeten worden, maar ook voor meer ingewikkelde zaken ben je bij Yilmaz – Die zelf ook nog regelmatig de schroevendraaier ter hand neemt – aan het goede adres. Reinigings- en soldeer- apparatuur en elektronische microscopen staan gereed voor het ‘zwaardere’ werk. “het is zonde om een apparaat dat kapot is, meeteen in de la of prullenbak te laten verdwijnen. Vaak kun je er, met een relatief eenvoudige reparatie, weer prima mee vooruit. Hetzelfde geldt voor de batterij. Mensen vinden dan dat hun smartphone na een paar jaar te snel leeg raakt en kopen een nieuwe, terwijl je ook een nieuwe batterij in kunt zetten.”

Nanotechnologie

Met Repair IT Now richt Yilmaz echt niet alleen op reparaties, maar worden er ook steeds meer aanverwante zaken aan het aanbod toegevoegd, zoals refurbished telefoons en accessoires. “Ook daar zit voor mij die circulariteitsgedachte achter. Een goede hergebruikte telefoon is vaak een prima oplossing.” 
Onder de accessoires zitten ook veel zaken die schade aan de apparaten helpen voorkomen, zoals speciale hoesjes en folies. Het nieuwste daarin is ClearPlex. Dit is een sterke, onzichtbare folie die als screenprotector wordt toegepast. Het voorkomt krassen en breuk en kan op maat gemaakt worden voor elk gewenst scherm.”Het is op basis van nanotechnologie en herstelt zichzelf. De NASA gebruikt het ook aan boord van ruimtevaartschepen.”Bijkomend effect is dat de folie hele nieuwe markten voor Repair IT Now aanboort. “Mooi is dat mensen die het eenmaal gebruikt hebben er vaak allerlei nieuwe toepassingen voor bedenken. Zo hebben we nu klanten die het gebruiken om er de schermen van navigatie apparatuur in vrachtwagens mee te beschermen, maar is er ook al een ziekenhuis waarvoor we alle schermen van apparatuur voor operaties en röntgenfoto’s ermee voorzien hebben. Het biedt hele goede bescherming en ook daar geldt dat een ongeluk vaak in een heel klein hoekje zit. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.”

Over VSO

Wij willen win-win situaties creëren voor ondernemers in Sliedrecht.
Dit doen we door het stellen van gezamenlijke doelen, krachten te bundelen en kennis te delen.
De VSO is aangesloten bij: